Floarea de colț – micul mare monument al naturii carpatice


Autor : Valentin Roman

Floarea de colţ este o floare rară, care se găseşte în Alpi și Carpați. Întrucât era foarte greu de cules, deoarece creştea pe cele mai înalte și mai abrupte stânci, a devenit simbolul alpinismului și al purităţii și frumuseții aspre în secolul al XIX-lea. Numele său științific este Leontopodium alpinum, care este o latinizare a cuvântului grecesc leontopódion, ce înseamnă "laba leului".


Numele englezesc edelweiss provine din cuvântul german Edelweiß, care înseamnă "alb nobil". Se mai folosesc, de asemenea, Chatzen-Talpen, însemnând "labe de pisică", sau Wullbluomen, cu sensul de "floare de lână" pentru a se face referire la floarea de colţ.


În România, a fost declarată monument al naturii în 1931, dupa ce a devenit atât de rară încât era în pericol de dispariție. Aceasta este protejată şi în alte țări, cum ar fi Austria, Bulgaria, Croația și Elveția. Planta creşte la altitudini cuprinse între 1800 la 3000 de metri, pe cele mai abrupte stânci, unde este foarte dificil pentru oameni să urce. În România, poate fi văzută în Munţii Vrancea, Bucegi, Făgăraș, Maramureș, Rodna și alţii.


Floarea de colţ este o floare de munte ce înfloreşte vara, între iulie şi septembrie şi face parte din familia Asteraceae, împreună cu margaretele și floarea-soarelui. Este o floare care trăieşte puţin și una dintre cele mai rare și mai frumoase din flora montană. Are tulpina dreaptă, care poate atinge până la 20-30 de centimetri înălțime. Are multe flori mici de un alb imaculat, care sunt acoperite cu nişte fire dense, ce par a fi o adaptare la climatul aspru. Petalele sunt aranjate în așa fel încât să creeze forma unei stele. Rădăcina este de obicei îngropată în pământul dintre găurile mici dintre rocile calcaroase.


Floarea de colţ este atât de apreciată, încât a fost adoptată ca simbol pentru unele dintre cele mai prestigioase organizații de stat. De exemplu, în armata elvețiană, insignele pentru cele mai înalte grade sunt sub forma florii de colț. Este, de asemenea, insigna pentru trupele alpine austriece, germane și românești. În România, floarea de colţ se află şi pe bancnota de 50 Ron.