Cetatea Neamț, fortăreața de necucerit a Moldovei


Autor : Valentin Roman

“Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel…”, o introducere atât de cunoscută nouă în lumea de legendă a spațiului medieval românesc. În Moldova lui Ștefan, pavăză a creștinătății împotriva expansiunii otomane, sistemul defensiv creat de acesta pe fundamentele stabilite de înaintașii săi Petru I Mușat și Alexandru cel Bun, a fost unul dintre cele mai eficiente din această parte de lume. Dintre ele, o fortăreață inexpugnabilă, niciodată cucerită, este Cetatea Neamț.


Fortareata este situata in judetul Neamt, in partea nord-estica a acestuia, in apropiere de orasul Piatra Neamt (la o distanta de 46 de kilometri) si in marginimile orasului Targu Neamt. Cetatea Neamt se numara printre principalele monumente medievale ale tarii noastre, ea fiind situata in vecinatatea celui mai inalt varf al Culmii Plesului. Pe timpuri, Cetatea Neamtului statea de veghe pe vaile Moldovei si ale Siretului, cat si pe calea de acces spre Transilvania.

Particularitati arhitecturale

Cetatea Neamt a fost construita in timpul domniei lu Petru I Musat (1375-1391), ea fiind mentionata pentru prima data la 2 februarie 1395, in timpul expeditiei regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei asupra Moldovei.

Ca urmare a cercetarilor arheologice efectuate aici in a doua jumatate a secolului al XX-lea, au fost identificate mai multe etape de construcţie a cetăţii. Nu au fost identificate aici fortificatii anterioare, rezultand ca prima constructie fortificata dateaza din epoca domniei lui Petru Musat. Aici au fost descoperite monede din timpul domniei sale, acestea constituind o dovadă certa că Cetatea Neamt a fost construită in a doua parte a domniei lui Petru I, perioada în care Moldova cunoscut o dezvoltare economica şi politică continua.

Pana la efectuarea unor cercetari arheologice, istoricii au vehiculat mai multe ipoteze cu privire la perioada cand a fost construita fortificatia. Pornind de la informatia din Bula papală din 1232 că în timpul şederii  în Tara Barsei, între anii 1211-1225, aceştia ar fi construit pe versantul estic al Carpatilor un castrum muntissimum, unii istorici de seama ca A.D Xenopol sau B.P. Hasdeu au acreditat ipoteza ca Cetatea Neamt a fost construita de teutonici, un argument in plus constituindu-l insasi denumirea cetătii. Cu toate acestea, nu s-a descoperit nicio marturie arheologica sau documentara care sa sustina această ipoteza.

Privita de sus, cetatea are un plan patrulater, cu laturi inegale, care sunt insa adaptate dupa inclinatia terenului. Intre latura nordica si cea sudica este o diferenta de 1 metru (38.5 m, respective 37.5 m); intre latura estica si cea vestica apare o diferenta de aproximativ 7 metri (47 m, respectiv 40 m).

Intre cetatile Moldovei exista diferente din mai multe puncte de vedere. Unul dintre acestea este reprezentat de amplasarea turnurilor de aparare, care, in cazul Cetatii Neamt, nu au fost construite la exteriorul zidurilor (asa cum sunt turnurile de aparare ale cetatilor Suceava si Scheia, care au fost ridicate in aceeasi perioada istorica); zidurile Cetatii Neamt au fost incastrate in ziduri, din cauza faptului ca fortificatiile naturale de pe trei dintre laturi nu permiteau turnurilor sa fie construite in exteriorul zidurilor cetatii.

Cetatea Neamt a devenit una dintre principalele cetati ale Tarii Moldovei, datorita numeroaselor lucrari de intarire din timpul domniei lui Stefan cel Mare (ex: sant de aparare prevazut cu bastioane, cai de acces ce nu permiteau masinilor de lupa sa intre, ziduri foarte inalte).

Odata cu inceputul secolului XVIII si pana la inceputul secolului XIX importanta Cetatii Neamt incepe sa scada, odata cu scaderea puterii institutiei domniei.

Istorie recenta si prezent

Cetatea Neamt a devenit monument istoric in anul 1866. Pentru conservarea si pastrarea cetatii in conditii cat mai bune au fost efectuate lucrari de reconsolidare (1968-1972), lucrari ce au fost conduse de arhitectul Stefan Bals.

Fortareata a fost recent refacuta de primaria din Targu Neamt, in urma unor investitii de aproximativ 3.000.000 de euro, realizate prin acceasarea unor fonduri europene completate de bani de la bugetul local, asa cum am putut afla de la Decebal Arnautu, edilul sef al oraselului de pe Ozana. Pentru promovarea cetatii ca obiectiv de interes major al Moldovei, dar si la nivel national, in luna iulie, an de an, va fi organizat aici un festival medieval.

Aflandu-va in zona despre care vorbim, nu ratati vizite si la la obiective culturalo-istorice din aria orasului, precum Manastirile Agapia, Varatec si Neamt, Casa Memoriala Ion Creanga sau mormantului Veronicai Micle.


Foto : Ioan Marian