Cetate Devei, fortareața medievală ridicată pe temelii dacice


Autor : Valentin Roman

Cetatea Devei este atestata documentar in 1269. Monument istoric, devenit simbol al Devei, cetatea, in forma pe care o are in prezent, este un punct important turistic, starnind interesul vizitatorilor atat prin ruinele ei cat si prin pozitia sa care domina orasul.


Monument istoric si de arhitectura laica, Cetatea Devei a fost construita la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetatii, pe locul unei asezari dacice de tip oppidum si este mentionata documentar cu numele de „Castrum Deva”.


Sub dealul cetatii se afla Palatul Magna Curia, construit in secolul XVI cu aspect de bastion si modificat in secolul XVIII in stilul baroc. Exista zvonuri despre existenta unui tunel subteran care unea Cetatea Devei de Castelul de la Hunedoara.


Functiona ca fortareata militara. Pana in 1687 cand a fost ocupata de trupele austriece pentru a doua oara, cetatea a fost pe rand in posesia: familiei Hunedorestilor, Francisc Gesthy, principilor Transilvaniei (Gabriel Bethlem, Stefan Bethlem, Gh. Rakokzi I, A. Barcsay). In anul 1849, in magazia cu praf de pusca s-a produs o explozie care a aruncat in aer zidurile cetatii.

In nord-vestul parcului, la marginea dinspre Dealul Cetatii, se afla castelul Magna Curia (Curtea Mare). Castelul a fost al familiei Bethlen, construit in secolul XVI. In prezent complexul arhitectonic Magna Curia adaposteste Muzeul Judetean Hunedoara (Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane si sectia de Stiinte Naturale).

La poalele dealului se intinde „Parcul Cetatiii”. La intrarea dinspre sud a parcului se afla casa lui Dr. Petru Groza. In centrul parcului rezista de decenii chioscul orchestrei. Tot aici intalnim si statuia lui Mihai Eminescu.

La iesirea din parc spre Centru Vechi gasim statuia lui Decebal. In Centrul Vechi ne intalnim cu statuia lui Traian. In Piata Victoriei gasim statuia lui Decebal calare, cu stindardul in forma de cap de lup.

Accesul cu telecabina

Cetatea Devei este cuprinsa intr-un amplu program de reabilitare, in valoare de 6 milioane de euro. Programul prevede reabilitarea Salii Cavalerilor, a Mormantului lui David Francisc.

Pe cetate se poate ajunge pornind din parcul orasului, urcand cele 113 trepte la capatul carora se desprind doua alei. Incepand din luna iunie 2005, accesul pe Cetate se poate face si cu Telecabina.

Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) si a diferentei de nivel (158 metri) este primul din Europa. Avand 16 locuri si folosind sistemul planului inclinat, telecabina faciliteaza accesul pe cetate al turistilor. Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180,0 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160 metri. Comanda telecabinei se face prin statie, dar si prin radio si telefon, aceasta putandu-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiaza de trei sisteme de franare, ceea ce face sa ofere siguranta maxima pasagerilor.